La festa de l’Escudella es celebra el 25 de febrer, que es el dimarts de Carnestoltes. Es cuinen una trentena de calderes d’escudella i es reparteix entre veïns i visitants. Es tracta d’una de les celebracions més antigues del poble, tot i que no es té massa clar el seu origen.

Programa de la Festa - Foto: Ajuntament de CastellterçolPrograma Festa de l'Escudella - Foto: Ajuntament de Castellterçol

S’explica que ja es feia al segle XVI. Potser per agafar forces abans del dejuni de la Quaresma. També es diu que s’oferia un plat calent als forasters que venien per les festes de Carnaval. Una altra versió assegura que aquest plat, tant calòric, es cuinava per ajudar els més necessitats en una època de penúries.

Les receptes són immemorials, úniques i totes ben particulars, “cada llar una escudella original”. La de Castellterçol porta carn, pasta i arròs, sense verdures, per tan té fama de ser grassa i consistent.

Es a la plaça Prat de la Riba, la més gran i cèntrica de Castellterçol a on “els escudellaires” es posen a treballar a les set del matí, fent el foc per coure el caldo. Cap a les nou col·loquen les calderes (grans olles) de l’Ajuntament i les omplen d’aigua, acte seguit comencen a caure els primers ingredients: sal, oli i llard. A part, en unes calderes s’hi va coent la carn: vedella, carn magra, costella, botifarra negra i pollastre. No cal dir que tota la vianda es bon producte de proximitat, de Castellterçol.

Festa de Escudella - Foto: A. RecasensFesta de l'Escudella - Foto: A. Recasens

Un cop l’aigua ja bull, s’hi tira la carn cuita, s’arregla de sal i pebre, i es deixa que la barreja vagi fent el “xup-xup” de la bona cuina. Quan falten vint minuts per servir l’escudella s’hi afegeix l’arròs i els fideus. La flaire ja s’estén per tot el poble i els veïns i visitants van arribant al voltant d’aquesta tradicional festa.

A la una del migdia l’escudella ja està a punt i com marca la tradició, el mossèn la beneeix. “Els escudellaires” agafen els cullerots i comencen a omplir plats, pots, cassoles, tasses i carmanyoles, dons l’escudella és gratuïta per a tothom. Només cal portar un recipient i una cullera i posar-se a la cua. I a menjar per la plaça o als racons del poble.

Escudella per tothom !!!!

Si hem decidit anar-hi, podem aprofitar la visita per fer turisme cultural o senderisme.

TURISME:

Dins el poble podem fer turisme cultural visitant la “Casa museu Prat de la Riba” habitatge del segle XVII, a on hi va néixer i morir Enric Prat de la Riba (1870-1917), jurista i ideòleg del catalanisme.

I a les afores també poden anar a veure diversos dolmens de l'època calcolítica. Un dels més antics i coneguts és el “dolmen del Criac”. Durant anys va estar oblidat per tothom, fins que el 1935 el va trobar un veí del poble. Es calcula que devia ser entre el 2.200 i el 1.800 abans de Crist.
També és conegut el “dolmen de Mas Clamí”, situat al costat del camí que porta al mas Pedrós per la carena. El van excavar durant els anys cinquanta. 

Dolmen de Mas Clami - Foto: Ajuntament de CastellterçolDolmen de Mas Clami - Foto: Ajuntament de Castellterçol

El “dolmen del Gavatx” està situat al camí que va del poble a l’ermita de Sant Julià d’Úixols.

SENDERISME:

Castellterçol està envoltat d’un paisatge agradable i accessible. Hi ha una important xarxa de camins aptes per a caminaires, esportistes o curiosos. El ritme el marqueu vosaltres.

Aquí teniu una sèrie de rutes per fer a peu,

A partir d’aquestes, es pot realitzar senderisme de distancia major, rutes a peu, en bici o fent geocaching.