Tarragona la seu…..

  • Assemblea constitutiva del Grup 

  • Ciutats Patrimoni de la Humanitat - Unesco 

  • Pla operatiu de Turisme 

  • Promoció nacional e internacional 

  • Tres dècades d'història 

  • Quinze ciutats

La Sala Noble de la Casa Castellarnau de Tarragona ha acollit avui la primera assemblea constitutiva d'alcaldes i alcaldesses del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, després de les eleccions locals del mes de maig passat.

El president del Grup i alcalde de San Cristóbal de La Laguna, Luis Yeray Gutiérrez, ha destacat “la importància d'aquest Grup que representa la Marca Espanya” i que “enguany compleix el seu 30è aniversari, amb tres dècades d'història de defensa del Patrimoni Mundial de el nostre país. Un Grup que a més és un símbol de treball conjunt a favor de la ciutadania i de la promoció nacional i internacional de les nostres destinacions”.

A la primera assemblea constitutiva, el president del Grup ha lliurat les seves insígnies als alcaldes i alcaldesses de Baeza, Cáceres, Eivissa, Tarragona, Segòvia i Toledo, a qui ha felicitat com a nous membres d'aquest Grup, destacant “el valor del seu treball, solidesa, prestigi i utilitat per a les 15 ciutats, després de 30 anys de treball, així com la filosofia de la bona entesa i concòrdia que han de continuar presidint la xarxa, fora de tota ideologia política. Especialment destacar que a l'Assemblea de tancament de la legislatura anterior es va fer un excepcional balanç quant a reconeixement institucional, projecció nacional i internacional, i que tenim el repte aquests propers 4 anys de mantenir i superar aquest llistó”.

Tarragona i Ciutats Patrimoni de la Humanitat

L'amfitrió i alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha agraït la insígnia i també ha donat la benvinguda als participants i ha assenyalat que “el 2023 celebrem el 30è aniversari del Grup de Ciutats de la Humanitat d'Espanya i per tant és un any de reptes per a tots els municipis que l’integrem. Tots 15 tenim la responsabilitat de donar a conèixer el gran patrimoni del nostre país al món i aquest aniversari és una d'aquelles palanques que ens impulsen a fer-ho”.

Aquesta Assemblea ha donat l'impuls al programa d'actes del 30è aniversari del Grup, amb una agenda d'esdeveniments que arrencarà al setembre a Àvila. El president del Grup ha destacat que “amb aquest motiu, s'organitzaran diferents esdeveniments i a més s'editarà una col·lecció de 15 llibres especials de viatge per celebrar el 30è aniversari del Grup; també se celebrarà una Assemblea Extraordinària a Àvila al setembre, a més el Grup tindrà una trobada amb la Directora General de la UNESCO, Audrey Azoulay, a la tardor 2023, i es realitzarà una exposició fotogràfica de les Ciutats Patrimoni a la seu de la UNECO a París, coincidint amb aquest viatge. També es presentarà el Cupó ONZE 30è aniversari, per al sorteig del 20 de setembre”.

Luis Yeray Gutiérrez ha subratllat que, coincidint amb el 30è Aniversari de la creació del Grup i la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, el proper 16 de setembre se celebra La Nit del Patrimoni, “el gran esdeveniment cultural en què 15 ciutats obriran per sisè any consecutiu en horari nocturn les portes dels seus tresors més emblemàtics i donaran vida als nuclis històrics, que s'ompliran d'activitats culturals. Aquest any, com a novetat, el gran esdeveniment de les nostres ciutats creix i s'hi incorporen els representants de les Ciutats Patrimoni de Mèxic, Perú i Cuba al Festival Escena Patrimoni”.

Tarragona i Ciutats Patrimoni Humanitat

Entre els esdeveniments destacats fins a finals d'any figura també el I Congrés Nacional de Setmana Santa i Ciutats Patrimoni de la Humanitat. Impulsat pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat Espanya i amb el suport del Ministeri de Cultura i Esport, se celebrarà del 27 al 29 d'octubre a Úbeda i serà el primer pas per a la creació de l'Associació Nacional de Setmana Santa i Ciutats Patrimoni de la Humanitat.

La nova assemblea també ha impulsat el calendari de promoció internacional, amb l’assistència a les fires JATA, a Osaka, del 26 al 29 d’octubre i a la WTM, a Londres, del 6 al 8 de novembre. A més, el Grup participarà en jornades i workshops amb operadors turístics a l'Índia (del 4 al 6 d'octubre 2023), a Mèxic (del 10 al 13 de desembre 2023) i a la III Convenció Turespaña (del 23 al 25 d'octubre a Sant Sebastià).També es faran presentacions internacionals, en el marc del Pla Operatiu de Turisme, a Milà, la Haia, els països nòrdics i els Estats Units.

Des de l'1 de gener, el Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat el presideix l'Alcalde de San Cristóbal de la Laguna, Luis Yeray Gutiérrez Pérez. Formen part de l'Assemblea d'Alcaldes i Alcaldesses: Judith Piquet Flores, alcaldessa d'Alcalá de Henares; Jesús Manuel Sánchez Cabrera, alcalde d'Àvila; Pedro Javier Cabrera Rentero, alcalde de Baeza; Rafael Mateos Pizarro, alcalde de Càceres; José María Bellido Roche, alcalde de Còrdova; Darío Dolz Fernández, alcalde de Conca; Rafael Triguero Costa, alcalde d’Eivissa; Antonio Rodríguez Osuna, alcalde de Mèrida; Carlos García Carbayo, alcalde de Salamanca; Goretti Sanmartín Rei, alcaldessa de Santiago de Compostel·la; José Mazarías Pérez, alcalde de Segòvia; Rubén Viñuales Elías, alcalde de Tarragona; Carlos Velázquez Romo, alcalde de Toledo i Antonia Olivares Martínez, alcaldessa d'Úbeda.

A més de l'Assemblea general, avui també ha quedat constituïda la Comissió Executiva, presidida per l'alcalde de San Cristóbal de la Laguna, i de la qual també en formen part l'alcaldessa de Santiago i els alcaldes de Segòvia, Tarragona i Salamanca. A més, segons els estatuts, el president del Grup també presidirà la Comissió de Turisme. L'alcaldessa de Santiago és a partir d'aquest moment Vicepresidenta Primera i Presidenta de la Comissió de Patrimoni. L'alcalde de Segòvia passa a ser com a vicepresident segon i també president de la Comissió d'Educació, Cultura i Esport. Els alcaldes de Tarragona i Salamanca completen la Comissió Executiva.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya es va crear el 1993 amb l'objectiu d'actuar de manera conjunta en la conservació, la posada en valor i la promoció turística de les 15 ciutats espanyoles reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat: Alcalá de Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Ibiza/Eivissa, Mèrida, Salamanca, San Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostela, Segovia, Tarragona, Toledo i Úbeda.

“Tarragona, és Ciutat Patrimoni de la Humanitat”

Tarragona i Ciutats Patrimoni de la Humanitat

Imatge-portada: Alcaldes i alcaldesses a Tarragona
Imatges-interiors: Tarragona/Arxiu Capital2020- Pont del Diable i Circ Romà
Font i Imatges: Ajuntament de Tarragona