Visita oberta per famílies, grups o escoles....

  • Cova de la Vila i Cova de la Font Major

  • Setena cova més llarga del món

  • “Espluga” en llatí vol dir “cova”

  • Museu de prehistòria i geologia

  • 300 gravats de fa 37.000 anys

  • L’Aventura per als més agosarats

Les Coves de L’Espluga integren el que avui coneixem com a dues cavitats o coves diferenciades (la Cova de la Vila i la Cova de la Font Major), per bé que en un origen ambdues galeries formaven part d’una única i extensa cavitat que transcorre just pel subsòl de l'actual nucli urbà del municipi.

Les Coves de l'Espluga de Francolí

Les exploracions espeleològiques realitzades a partir de 1956 han permès recórrer i topografiar fins al moment 3.600 metres de galeries. Això fa que aquesta cova assoleixi l’estàndard internacional de “Gran Cavitat” i que per les seves dimensions esdevingui la setena cova més llarga del món, d’entre totes les cavitats formades en conglomerats. Per bona part d’aquestes galeries, encara transcorre un curs d’aigües subterrànies que aflora a l’exterior per la Font Major, el punt de naixement del riu Francolí.

La presència de la cavitat en aquest indret està en l'origen del mateix nom del poble, atès que “Espluga” en llatí vol dir “cova” i, aquest és el nom amb el qual des del segle XI es coneix el municipi. Un fet que sembla indicar que els orígens més remots del poble estarien vinculats a l’ocupació humana de la cavitat. En tot cas, des que la cavitat fou descoberta, s’han efectuat diverses troballes arqueològiques que certifiquen la presència i freqüentació humana de la cova des del Paleolític Mitjà.

La visita a les Coves de l’Espluga obre la porta al passat prehistòric del nostre territori i permet conèixer millor les comunitats humanes que van viure en aquest indret fa milers d’anys: durant el seu recorregut les famílies o grups són espectadors de les emocions, sensacions i hàbits de vida dels nostres avantpassats.

Les Coves de l'Espluga de Francolí

Gaudir d'un sorprenent dia en família

La visita i recorregut per les coves, obren les portes del passat prehistòric de la nostra humanitat i visitant les diferents comunitats humanes que van conviure en aquest mateix indret fa milers d'anys.

Visitar-les és ser espectador i alhora protagonistes de les seves activitats, dels seus sentiments, de la seva vida i de la nostra evolució com a humans, des del paleolític fins al món iber.

Una arqueòloga virtual i un guia acompanyant durant tot el trajecte, on la cova es presentarà en el seu estat més natural i real. Un recorregut de 600 metres per la cavitat subterrània per conèixer la formació geològica i l’evolució humana.

El museu de prehistòria i geologia instal·lat a l’interior d’una de les coves més llargues del món formades amb roca de conglomerat, la museografia amb nombrosos audiovisuals fan de la visita una ruta vivencial. Amb la important troballa de més de 300 gravats de fa 37.000 anys.

Les Coves de l'Espluga de Francolí

Per als visitants més agosarats

Recordant els meus anys d'espeleòleg, allà per als anys "70", no puc més que suggerir un recorregut molt especial i sempre amb l'equip i acompanyament adequat "Remunta el riu subterrani per les galeries més insòlites i sorprenents d'aquesta cavitat".

Les Coves de l'Espluga de Francolí ofereixen una visita més enllà del museu i circuit habitual. Equipats amb un vestit de neoprè, casc i llum, els visitants, acompanyats sempre per dos guies espeleòlegs, s'introdueixen per la part més genuïna de la cova fins a arribar a la gran Sala de la Biela.

Durant el trajecte els visitants coneixeran la formació geològica d’aquesta cavitat subterrània, els pous que van permetre el seu descobriment, el circuit de l’aigua i la trajectòria del riu, el procés de filtratge i escolament de l’aigua, les diàclasis, i la Galeria de Llac, lloc de rituals ibers.