La ciutat, poble, comarca o país que aconsegueix destacar com a destinació turística, per la seva gastronomia, producció o cultura, ho fa per diversos motius, però un d'ells, potser el de primer impacte, és "la marca" que normalment agrupa un logotip i un eslògan, que pot ser generalitzada o diferenciada:

Quina és la diferència?

Els principis bàsics

a) - Quan parlem de les generalitzades, són marques, que agrupa un conjunt, d'una zona, un municipi, comarca o país, poden ser turístiques, comercials, de productes, gastronòmiques, cultural, etc. ... o també el conjunt, i per tant hi ha un interès de promoció múltiple. Per exemple: "Costa Daurada" en Turisme, agrupa diversos sectors d'activitat i un tram de costa; o "Horta de Lleida" en agricultura, que agrupa un seguit de comarques. També podem buscar la d'un país, per exemple, Corea ... "Imagini Your Korea", o el qual va ser molt promocionat fa alguns anys, el d'Espanya "Espanya, és diferent" amb el logotip que semblava un ou fregit, i englobava tota mena d'oferta.

Las Marcas del Turisme

b) - També podem apreciar i valorar les específiques o diferenciades, que són aquelles que s'apliquen a un lloc concret, un producte, servei o ruta en concret o determinat. Busquem exemples: "La Ruta el Xató" que en gastronomia ens determina un plat i una sèrie de localitats que el preparen. També a prop, "Penedès" una comarca, un origen de vi o un turisme dirigit; "Pastorets" determina una activitat teatral; "Oli de Siurana" que determina un producte i un origen; "Tarragona Història Viva" en cultura; "Viatge als orígens" de Pallars Jussà que et porta a un turisme de natura.

Las Marcas del Turisme

Opcions per l'èxit

Moltes són les opcions, per això, i per aconseguir l'èxit, les autoritats responsables que en general representen al sector públic d'un país, ajuntament, diputació o comarca, han de buscar al costat del sector privat, el millor procés de promoció, vinculant-lo a una "marca" que posicioni la destinació des dels seus actius turístics, culturals, els productes o producció i/o l'oferta de serveis. Conjunció que cada any és part de l'estudi que realitzen diversos analistes.

El conjunt d'informació que reuneix l'estudi de les necessitats, interès i projecció, així com comprendre'l adequadament ens permet analitzar la dimensió de la influència, el control i les oportunitats que una "marca" té en l'actualitat, la seva relació amb l'impacte anterior i el que podria o ha de significar en el futur; en conjunt ens permet establir les estratègies de màrqueting i management.

Catalunya per les seves característiques, diversitat de paisatges, de productes, d'introducció i promoció fins ara, disposa d'una gran varietat d'alternatives que la confirmen com un gran conjunt històric, cultural, turístic, gastronòmic, enològic i esportiu, on s'uneix naturalesa i cultura que l'han convertit en una destinació negativaràs, on trobem tots els segments de l'activitat turística i productiva, així com els més variats nivells d'oferta social i econòmica. Varietat que es difon millor o pitjor amb cadascuna de les marques que ja circulen des de les diverses campanyes o en la global "Catalunya", o la de la seva capital "Barcelona".

Comentaris personals

No obstant això i des del meu punt de vista, avui, calen noves iniciatives especialment per part dels ajuntaments petits o mitjans que han d'iniciar o enfortir la "marca", imatge i promoció, crear-la (si no la tenen) o modificar-la (si no hi ha els resultats esperats). En tots els casos ha de prevaler l'objectiu de generar o ampliar la base de recursos econòmics que directament o indirectament han d'elevar el nivell de vida de la població, de la societat local. En aquest incís he de fer una reflexió tractada al llarg de dues dècades i, moltes vegades, en les meves exposicions, conferències, tallers i converses amb les autoritats respectives: "Si ens basem en el turisme, producció o comerç de la mateixa població, només generarem el trasllat dels diners d'una butxaca a un altre, d'un veí a un altre".

Per buscar el creixement econòmic devem a la vegada buscar altres mercats, exterioritzar-nos ....... No necessàriament espais llunyans, depenent del servei, producte o activitat podem treballar amb cercles de proximitat, poden ser pobles veïns, comarques més llunyanes, ciutats, regions o països que tinguin bona connectivitat amb el nostre punt de partida.

En qualsevol cas, hem de treballar amb una "marca" diferenciada, amb l'oferta estructurada i amb la promoció adequada i dirigida. No es requereixen alts costos, es requereix la inversió ajustada, però essencialment la creativitat i el treball.

PD: En tot cas, estic a disposició d' aquel la entitat o organització que ho pugui creure d'interès, doncs més de vint anys dedicats a l'organització i promoció turística, i experiències en mes de quinze països poden fer bones aportacions. Ref: https://www.capital2020.cat/ca/qui-som-ca/el-nostre-director

Treballem en la millor "marca" e impulsem de nou el turisme !!

Imatge portada:alexander-shatov-PEJtZfT6C1Q-unsplash