Ens fan obrir els ulls, sensacions d'Il·lusió, esperança....

• Les veiem molt en les nits càlides d’estiu
• Són coleòpters d’un ordre d'insectes endopterigots
• És part de la natura a Catalunya i el món
• Tenen molts noms en català

Les nits d’estiu, els camps, el verd de la natura quasi sempre ens porta a fer-nos preguntes, especialment originades pels nens i nenes... per què?, com?, que és?, quan veiem unes quantes, a vegades centenars o milers de llumetes que il·luminen la verdor o la foscor del lloc a on som.

Que són les lluernes?

Són coleòpters. En la majoria de les espècies és molt notori el dimorfisme sexual: mentre els mascles aconsegueixen un desenvolupament complet similar al d'altres coleòpters, les femelles conserven un aspecte larvari, amb èlitres reduïts a escates i s'assemblen més a cotxinilles d'humitat que a escarabats, amb potes rabassudes i sense ales, no podent així volar.

Per què i com produeixen la llum?

És possible veure a les cuques de llum femelles il·luminar-se per a atreure els mascles que sobrevolen. Si se senten amenaçades, desactiven la llum.

Generen llum en intervals de sis a vuit segons mitjançant un òrgan especial situat sota la cutícula (ectodèrmic), situat en la part ventral de l'abdomen.

Aquesta llum es produeix per un procés d'oxidació de la luciferina en presència de l'enzim luciferasa, que ocorre molt ràpidament. Aquest procés rep el nom de bioluminescència i emet una llum brillant amb poca elevació de la temperatura. Algunes espècies emeten la llum amb esquemes definits de variació en els intervals i el nombre de centellejos.

cuca de llum

Els noms catalans de les lluernes o cuques de llum

El TERMCAT ha col·laborat amb el Grup Cucadellum, un grup d’estudi dels lampírids (lluernes o cuques de llum) de Catalunya, vinculat a la Institució Catalana d’Història Natural, en l’establiment dels noms comuns en català de les espècies de lluernes (anomenades també cuques de llum, cucs de llum, cuques de Sant Joan, llanternes o llumenetes, entre altres noms populars) que es troben a Catalunya o en zones properes.

En concret, s’ha treballat en l’establiment d’11 denominacions catalanes corresponents a espècies de lluernes de la família dels lampírids de les quals 6 són autòctones de Catalunya (lluerna d’ulleres grossa, lluerna d’ulleres menuda, lluerna europea, lluerna ibèrica, lluerna mediterrània i lluerna menuda alacurta), 1 és una espècie al·lòctona introduïda a Catalunya des de fa pocs anys (espurna voladora) i 4 habiten zones geogràfiques properes (lluerna balear, lluerna d’ulleres provençal, lluerna menuda alada i lluerna parpellejant). Les fitxes terminològiques, que es poden consultar en el Cercaterm, inclouen informació sobre la classificació taxonòmica, el nom científic, els equivalents en altres llengües i algunes notes complementàries sobre cadascuna d’aquestes espècies.

Totes les denominacions catalanes han estat aprovades pel Consell Supervisor del TERMCAT, amb el consens dels experts del Grup Cucadellum. Aquest grup de treball ha impulsat un projecte de ciència ciutadana d’estudi i seguiment d’aquests insectes, i actualment compta amb una xarxa d’un centenar de col·laboradors d’arreu del territori que participen com a observadors a través de diverses plataformes que recullen i comparteixen dades sobre biodiversitat. És en el marc d’aquest projecte que s’ha treballat en la fixació dels noms catalans de les espècies de lampírids més habituals a casa nostra a fi d’afavorir la comunicació científica i la divulgació dels coneixements en aquest àmbit.

cuca de llum

El Dia Mundial de les Cuques de Llum

Curiosament, també tenen el seu Dia Mundial. (World Firefly Day) que es va celebrar fa un mes, en concret els dies 3 i 4 de juliol de 2021.

L’objectiu és tenir una aproximació a la distribució real de la majoria d’espècies a Catalunya a partir de moltes observacions aportades, tant en les espècies autòctones com en l’espècie al·lòctona, fomentant la ciència ciutadana.

El lema d’aquest any 2021 és: MIRA’NS I NO ENS TOQUIS! (Watch us, don’t catch us!)

Ara ja en sabem més i podem donar respostes. Cuidem la Natura!!

 

Fonts i Imatges: Termcat, Cucadellum.cat i Capital2020