Un lema per al 2024…..

Avui ès el Dia Internacional de la Mare Terra

  • “El planeta versus plàstics” 

  • Reducció del 60% en la producció de plàstics el 2040 

  • Un objectiu clar per a l'ONU 

  • La Mare Terra 

  • Pacha Mama per als Inques 

  • Coatlicue o Tlaltecuhtli per als Asteques 

  • 地球母亲 o Nü Wa per als Xinesos 

  • Gea en la mitologia Grega 

  • Kali per als Hindús

L'origen d'aquesta celebració va començar en 1970, quan milions de nord-americans van començar a manifestar-se per un medi ambient sa i sustentable. Va ser en 2009 quan l'Organització de les Nacions Unides va declarar el 22 d'abril com el Dia Internacional de la Mare Terra, i des de la seva instauració, cada 22 d'abril se celebra el Dia Internacional de la Mare Terra. Nacions Unides van establir aquesta commemoració per a conscienciar a la societat mundial sobre la importància de la conservació dels ecosistemes i la biodiversitat, així com sobre els problemes de la superpoblació, entre ells la contaminació, exhortant a les entitats responsables a protegir la naturalesa, el nostre planeta Terra.

Aquesta Mare Terra ha tingut una clara presència per a les diferents civilitzacions que l'han poblat, representant des de la fertilitat de la terra, la creació, el cicle de la vida fins a la mort, per tant, totes pensant en l'existència de cadascuna d'elles.

La humanitat actual, continua pensant igual?
Ens importa aquesta Mare Terra on vivim, o prosseguirem amb la seva destrucció?

Nacions Unides Dones afirma que la data busca conscienciar sobre la triple crisi planetària (el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i la contaminació), i fa un anomenat a l'acció de tots els governs, empreses i ciutadania sobre la necessitat de la posada en pràctica de solucions i formes de desenvolupament que preservin a la nostra “Mare Terra”.

La urgència de donar resposta a la triple crisi ambiental radica en el fet que la pèrdua de l'equilibri del funcionament de la naturalesa i la destrucció dels ecosistemes posen en risc la continuïtat de l'espècie humana.

Avui ès el Dia Internacional de la Mare Terra 2024

A Catalunya

Es percep especialment el risc per a la nostra situació geogràfica, que —com ocorre en la major part de l'Europa mediterrània— fa que estigui molt exposada a situacions de sequera, fenòmens meteorològics extrems i altes temperatures, avanç de la desertificació i altres riscos per a la biodiversitat.

Entre molts altres efectes, aquesta situació està darrere la proliferació d'incendis forestals; i tots aquests fenòmens adversos es converteixen en amenaces reals quan afecten la vida, els béns, les infraestructures i el mitjà en el qual vivim.

Segons dades de Protecció Civil, entre l'any 2000 i el 2022, a Espanya van morir 1.137 persones a causa del que es coneix com a “riscos naturals” (altes temperatures, incendis forestals i inundacions).

“Tots aquests fenòmens aniran en augment amb el canvi climàtic”

Davant aquest creixent risc, només la preservació del medi natural i la regeneració d'ecosistemes, la conscienciació i preparació de la societat i uns mitjans moderns i suficients de protecció civil, podran evitar que augmenti el nombre de víctimes, els danys estructurals i les pèrdues econòmiques.

Cuidar a la nostra Mare Terra

La Mare Terra clarament ens demana que actuem.

Les Nacions Unides descriu: “Els oceans s'omplen de plàstics i es tornen més àcids. La calor extrema, els incendis forestals, les inundacions i altres esdeveniments climàtics han afectat milions de persones”.

I continua: “El canvi climàtic, les accions de l'home en la naturalesa, així com els crims que pertorben la biodiversitat, com la desforestació, l'ús del sòl, la producció agrícola i ramadera intensiva o el creixent comerç il·legal de vida silvestre, poden accelerar el ritme de destrucció del planeta”.

Avui es el Dia Internacional de la Mare Terra

La Restauració d'Ecosistemes

Els ecosistemes sustenten totes les formes de vida de la Terra. De la salut dels nostres ecosistemes depèn directament la salut del nostre planeta i els seus habitants. Restaurar aquells que estan danyats ajudarà a posar fi amb la pobresa, a combatre el canvi climàtic i prevenir una extinció massiva. Però només ho aconseguirem si tothom posa de la seva part. 

Imatge-portada: Louis-maniquet-71QXQUSC_Do-unsplash
Imatge-interior: (1) Evgeni-tcherkasski-LgrBiyXEsQg/ (2) Carles-rabada-2gGCT-JGkDQ/ (3) Isaac-quesada-dZYI4ga2eUA-unsplash
Realització: Redacció Capital2020
Fonts: Nacions Unides-ONU/Dns.Gob/