Un procés maleït per al nostre planeta....

  • De l'escalfament global 

  • A l'ebullició global 

  • Tota mena de variacions del nostre món 

  • Canvis a extrems de calor i fred 

  • De sequera i aiguats 

  • Responsabilitat de la humanitat 

  • Què més podem esperar?

Aquestes són les paraules que se sentien en el marc de l'ONU, Organització de Nacions Unides, pronunciades per al seu Secretari General, Antonio Guterres, "Estem passant de l'escalfament global a l'ebullició global".

És clar que fa un parell d'anys la conclusió de la ciència, acceptada mundialment, y que era irrefutable era: per a evitar que la crisi climàtica es converteixi en una catàstrofe permanent, hem de limitar l'escalfament global a 1,5 graus centígrads. Ara, dos anys després, ho estem vivint, experimentant a tots els continents, als dos hemisferis, al nostre país, a casa nostra.

Uns pocs exemples recents

A Catalunya, vàrem tenir diversos rècords històrics de temperatura i manca de pluges i, per tant, d'aigua en els últims mesos. 45,3 °C a Figueres el 18 de juliol. En Anglés (Selva) es van registrar 44,8 °C; a Artés (Bages), 44,4 °C; a Banyoles (Pla de l'Estany), 44,2 °C, i a Castellnou de Seana (Pla d'Urgell), 44 °C. Ara estem a l'espera d'una altra pic o onada de calor.

L’aigua del mar Mediterrani ha superat els 30 º, 4 graus per sobre dels màxims històrics de la temporada, el que vol dir que tot l'ecosistema marítim està canviant afectat per aquesta alça, noves espècies marines, altres que se'n van i altres que estan morint.

La superfície dels oceans està patint onades de calor marines amb diferents graus d'intensitat.

Alemanya rep 30 cm de neu en ple mes d'agost, en desplomar-se els termòmetres.

A Eslovènia, a causa de les intenses pluges ha tingut conseqüències fatals en algunes persones mortes per inundacions.
Si fem un salt als Estats Units, una tempesta tardana per a la temporada deslliga condicions hivernals adverses a parts del Mitjà Oest i la vall d'Ohio, amb fortes nevades, pluges torrencials, forts vents i temperatures rècord.

Al Canadà la província d'Alberta enfronta un centenar d'incendis forestals que afecten milers d'hectàrees. Evacuades més de 30.000 persones. El Govern declara l'estat d'emergència. El fum envaeix a Nova York situada a 3.400 quilòmetres.

Ahir mateix (7 d'agost), les autoritats d'Alaska es van declarar en estat d'emergència després que es trenqués inesperadament una glacera en la proximitat de Mendenhall a Juneau, afectant diverses estructures i poblacions. S'espera conèixer els efectes que pugui tenir.

Si anem a l'Àfrica, la regió del Cuerno d'Àfrica travessa la sequera més greu i de major durada de la qual es té registre. Fins i tot en la temporada de pluges, no ha plogut en sis anys consecutius.

Per Pequín i gran part de la Xina, el pas del tifó Doksuri, ha deixat morts i milers d'evacuacions. A la capital el volum de pluges no s'ha vist en els últims 140 anys.

Fins aquí, alguns dels exemples d'anormalitats climàtiques que resultaria interminable el fet d'enumerar-les.

Conclusions

Hem tractat, estem tractant, tan malament el nostre planeta “Terra”, que ara ens ho recordarà cada dia amb tota mena de canvis i desastres.

“Com no hem volgut, i seguim sense voler prendre consciència de l'impacte que produïm els humans,
la terra que ens ha donat la vida, també està en camí de prendre'ns-la”.

Aquesta és la realitat fotogràfica 

Imatges-galeria: 01-matt-palmer-BtleFKDvN2Q/02-matt-palmer-kbTp7dBzHyY/03-noaa-NBwP2jjnATE/04- antoine-giret-7_TSzqJms4w/05-chris-gallagher-4zxp5vlmvnI/06- peter-burdon-Ekzf8kIKizQ-unsplash.

Imatge-portada: nasa-vhSz50AaFAs-unsplash
Imatges-interior: mika-baumeister-jXPQY1em3Ew-unsplash(1.5 graus-inicial)
Font: Redacció Capital2020