Repte assolit......

  • Més de 200 sardanites

  • Encerclant el mil·lenari Arc de Berà amb la sardana

  • Per la candidatura a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

  • Dissabte, 14 de maig ha sigut la fita

Més de dos-cents sardanistes ballen encerclant l’Arc de Berà. L’objectiu ha sigut reivindicar que la sardana sigui declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

L'Arc de Berà i més de 200 sardanistes al seu voltant

Repte assolit

Roda de Berà ha viscut aquest matí una cita històrica amb més de dos-cents sardanistes ballant encerclant l’Arc de Berà. Mai abans s’havia celebrat res semblant entorn el monument romà.

El principal objectiu

L’objectiu de l’organització realitzada per al Grup Sardanista de Roda de Berà amb l’Ajuntament, era donar suport a la candidatura que ha presentat la Confederació Sardanista de Catalunya a la UNESCO perquè la sardana sigui declarada “Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat”. I què millor forma que aquesta, ballant encerclant un monument que des de l’any 2000 és Patrimoni Mundial de la Humanitat, dins del conjunt de la Tàrraco Romana.

L'Arc de Berà i la seva història

L’Arc de Berà

És un arc honorífic situat a la vila de Roda de Berà, a uns 20 km al nord de la ciutat de Tarragona. L'arc està situat sobre el traçat del qual fou la “Via Augusta”, actualment sobre la carretera N-340.

Fou erigit per disposició testamentària de Luci Licini Sura a finals del segle I aC, i dedicat a l'emperador August. D'una sola obertura, està construït amb carreus de pedra local, amb vuit pilastres estriades, rematades per capitells corintis, que sostenen un entaulament amb una inscripció al·lusiva a la seva construcció. Se suposa que fou dedicat a August o al seu geni, i que serví per a marcar els límits territorials que depenien de Tàrraco, capital de la Provincia Hispania Citerior.

L'Arc de Berà i la gran sardana que l'encercla

L’Acte sardanista

Abans de les 12 del migdia tothom ja estava preparat i ocupant les seves posicions per tal que, quan sonés la primera nota dels músics de la Cobla Ressò, ubicats sota l’Arc de Berà, tots i totes les sardanistes s’agafessin de les mans i comencessin a ballar. Dins de la gran rotllana hi trobàvem una de més petita, formada per membres de la Colla Dansaires del Penedès.

El programa ha inclòs els temes ‘Abraçada’, de Conrad Saló; ‘La via romana’, de Maria Teresa Monclús, amb dos curts i dos llargs; i ‘La Santa Espina’, d’Enric Morera, un curt i un llarg, el qual ha finalitzat amb un “visca Catalunya i visca la sardana” i un fort aplaudiment de tots i totes les presents. Entre ells hi havia l’alcalde Pere Virgili; la regidora de Cultura, Teresa Ferré, presidenta també del Grup Sardanista; la regidora de la Dona i Igualtat, Rosana Dorantes; i el regidor d’Urbanisme, Manel González.

Pel que fa als i les sardanistes, hi han vingut des de Barcelona, Cornellà, Torredembarra, Altafulla, la Nou de Gaià, Creixell, Bonastre, El Vendrell, Vilafranca, la Selva del Camp, Tarragona, Reus i, per descomptat, de Roda de Berà.

L'Arc de Berà i la Cobla Ressò

Finalment, després d’encerclar l’Arc de Berà, l’acte ha continuat a l’amfiteatre del càmping Park Platja Barà, el qual ha col·laborat estretament amb l’esdeveniment. Allà, els Dansaires del Penedès han fet una petita exhibició i seguidament ha continuat la ballada amb set peces de set tirades cadascuna.

Fonts i Imatges: Ajuntament Roda de Berà / Wikipedia