Molt més que sardanes.....

  • Quaranta-dos anys ballant i ensenyant a ballar

  • Des dels més menuts als més grans

  • Cinc colles d’acollida i germanor amb seu a Tarragona

Tàrraco, Tarragona, Imperial Tàrraco, una cadena de noms directament lligats a la sardana per mitjà de cinc colles a Tarragona, que formen l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa, campions de Catalunya 2021.

L’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa des de la seva creació, fa més de quaranta-dos anys, té molt clar el seu tarannà i objectius, la seva millor expressió és “Som un grup de colles de Tarragona que estimem la sardana i la cultura catalana, que gaudim ballant i ensenyant a ballar des dels més menuts als més grans”.

El seu eslògan de presentació es “Mol més que sardanes”, i des de la nostra redacció axis o creiem, o sabem de cert....

Avui dia, compten amb la comparsa de carnestoltes "PETADA", una de les més antigues de la ciutat. Ensenyen sardanes a les escoles i per Sant Magí organitzen el "Puja Aquí dalt i balla", una marxa festiva que travessa la ciutat de punta a punta. Organitzen les ballades d’estiu i de festa major, fan colònies d’estiu per als més petits, ajuden a repartir regals de Reis, organitzen concerts, editen CDs i viatgen molt. A més de Catalunya, han estat a Alemanya, Andorra, Anglaterra, Àustria, Bèlgica, França, Holanda, Hongria, Itàlia, Luxemburg, Polònia, Portugal, Rússia, Suècia, Suïssa i Dinamarca.

Una activitat incansable amb un alt contingut de cohesió social i cultural, que en l'últim període ha quedat reduït per motiu de la covid-19, a prop d'un any i mig, però des de setembre tornen a poc a poc al ritme d'anys enrere, sempre amb molta il·lusió.

Les cinc colles sardanistes

Colla Xerinola
Va néixer l’any 1996. És la colla d’alevins, és a dir la dels més petits del grup. Darrerament han estat campions de Catalunya els anys 2016 i 2017. Les temporades 2018 i 2019 no van tenir colla participant. Aquest 2021 són els subcampions, en guanyar la segona posició (Valls, 14 de novembre).

Xerinola de Tarragona Dansa

Petits Tarragona Dansa
Des de l’any 1995 és la colla infantil del grup. Compta amb dansaires de fins a catorze anys. Ha estat campiona de Catalunya en diferents temporades, les darreres els anys 2015 i 2016 i en segona posició els 2018 i 2019. Aquest 2021 han guanyat el seu 4t Campionat (Valls, 14 de novembre).

Petits de Tarragona Dansa

Nova Tarragona Dansa
La Nova Tarragona Dansa és la colla juvenil del grup fins als divuit anys. Va néixer l’any 1982 i ha estat activa en diferents etapes. Va ser campiona de Catalunya entre els anys 2000 i 2004. Les darreres temporades ha fet un segon lloc l’any 2015 i un tercer lloc al campionat l’any 2017 i la segona posició el 2019. Aquest 2021 ha aconseguit el seu 6è campionat, és de nou la campiona de Catalunya (Valls, 14 de novembre).

Nova Tarragona Dansa

Tarragona Dansa
La colla gran del grup Tarragona Dansa; va néixer l’any 1979 i va ballar el seu primer concurs l’any 1980. Celebra per tant l’any 2021 el seu 42è aniversari. Amb una trajectòria molt brillant, les seves millors classificacions al campionat de Catalunya han estat el quart lloc la temporada 2012, el tercer la 2013 i el sots-campionat assolit l’any 2014. Acabada la temporada 2016 va decidir deixar el campionat de Catalunya per participar només al campionat Territorial, a l’espera que les colles petites facin el seu recorregut per tornar ben aviat amb més força.

Tarragona Dansa

Toc de Dansa
És la colla veterana del grup. Formada bàsicament a partir de pares i mares dels balladors més petits, dansaires de més de quaranta anys. Va néixer l’any 1999 i des d’aleshores ha estat competint al Campionat de Catalunya. Ha estat campiona els anys 2008, 2010, 2011 i 2012. Les temporades 2017, 2018 i 2019 va obtenir la tercera posició.

Toc de Dansa de Tarragona Dansa

Orígens i relació de Tàrraco, Imperial Tàrraco, Tarragona i la Sardana

Aquesta cadena de noms que introduïm des de l’inici de l’article està directament lligada a l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa, i per tant a la sardana.

Amb la frase “Tarraco Escipionum opus” (Tàrraco fou obra dels Escipions), a finals del segle I dC, Plini ens remunta al moment fundacional de la ciutat. Tanmateix, Tàrraco sorgeix arran de l'arribada dels exèrcits romans a la península Ibèrica el 218 aC. Va ser durant els anys 26 i 25 aC quan Tàrraco va adquirir una rellevància més gran com a ciutat, en convertir-se en la “capital del món romà, de la Hispània Citerior”.

La gimnàstica era part de l'educació dels joves i cercava el desenvolupament equilibrat del cos i de l'esperit, es realitzaven molts jocs de participació. La música, també formava part de les seves distraccions. La bellesa era un culte.

Tàrraco-Tarragona

El conjunt arqueològic de Tàrraco, va ser declarat "Patrimoni de la Humanitat" per la UNESCO l'any 2000. En la mateixa línia, des del 2016 se segueix el procés per aconseguir que la sardana s'inscrigui com a "Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat" a la UNESCO, i Tarragona Dansa és una gran promotora de l'acció.

I és que la dansa té un llarg recorregut històric. Tot i que hi ha hagut mancances de vies per a cercar fets i dades concretes en l'antiguitat, els estudiosos han seguit la tendència d'establir antecedents a la sardana en danses màgiques com la que mostra la pintura rupestre de les coves del Cogul, o en la figura astronòmica originada en el gir dels astres i de les hores, que aporta J. Pella i Forgas identificant els passos curts amb la nit, i els llargs, més animats, amb el període solar, atès que la sardana predecessora de l'actual tirava vuit passos curts i setze de llargs, còmput que arrodonia l'al·legació.

Refermava així la dita d’Estrabó que els ibers del NW retien culte a la lluna en danses nocturnes durant el pleniluni. Xenofont i Homer descriuen danses en rotllana que corresponen a la cultura anatòlica. D’altres n'han cercat la base en la rotllana de figures corpòries de Paleocastre, de la Creta del segle XV aC, o bé en les de Xipre del segle VI aC; de la mateixa època, Pere Ponsich cita la copa decorada amb figures i motius geomètrics del cementiri de Dipilo, a Atenes. I Lluís Pericot remarca el vas de Sant Miquel de Llíria, del segle III aC, que ateny la influència de les civilitzacions orientals damunt el poble ibèric de les costes dels Països Catalans. Mentre que A. Deulofeu li dóna com a origen l’Empordà-Rosselló, en l’època més tardana, la de la seva creativitat en l’arquitectura i la pintura romàniques.

El testimoni escrit és trobat al temps medieval en el Llibre Vermell (s. XIV) que descriu els romeus a Montserrat ballant el “ball rodó”. Les primeres citacions documentades on apareix el nom de sardana són de la segona meitat del segle XVI; aquestes, i les successives referències catalanes i castellanes, indiquen com a sardana qualsevol ball rodó. És en arribar al segon terç del segle XIX que hom coneix les fites del procés que segueix la sardana.

Aleshores, el patrimoni cultural immaterial o "patrimoni viu" fa referència a les pràctiques, expressions, sabers o tècniques transmesos per les comunitats de generació en generació. Tanmateix la sardana ha desplegat arrels fortes a través del temps que, encara que el seu origen no sigui identificable, l'hi han convertida en símbol nacional de la cultura catalana i representació viva de la democràcia, la fraternitat i l'anul·lació de les distincions. Valors durament castigats per la dictadura franquista, que han estat recuperats per colles al voltant de tota Catalunya i de les quals Tarragona Dansa és un gran exemple.

Només falta posar tots els apartats descrits per aconseguir estar segurs que Tarragona, en qualsevol moment de la història que hem recorregut breument fins a l'actualitat, és ciutat i territori molt important per la sardana, compartint il·lusió, dansa, música i cultura.

Vull tancar l’article amb les primeres dues ratlles del vers de Joan Maragall: “La sardana és la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan”

Fonts: Museu Nacional d’História/Viquipèdia /Tarragona Dansa/Enciclopedia Catalana
Imatges: Capital2020