Memòria Històrica.......

  • 44es Jornades a Gandesa

  • Conferencies, llibres i testimonis

  • 12 i 13 de novembre 2022

  • L’eix central es la “La Batalla de l’Ebre”

  • Portada: quadre de Pere Casademont “Combat aeri sobre Gandesa”

Les Jornades els dies 12 i 13 de novembre a Gandesa, són un “Reconeixement Mereixedor”. En el 2022 s’han produït uns fets extraordinaris a la Terra Alta, els terribles incendis que l’han assolat, especialment el del juny a Corbera, que malgrat els danys causats, per contra i des de el punt de vista històric, han deixat al descobert importants vestigis de la Batalla de l’Ebre, així com restes de combatents, dels que es senyalen principalment brigadistes. Aquest fet, ens va fer pensar en el Catedràtic Xavier Hernández Cardona, un dels protagonistes fonamentals en la gestació i recuperació dels espais de la Batalla de l’Ebre amb criteris museístics i expositius.

Coincideix que és coautor i l’impulsor del llibre «GUIA DIDÀCTICA DE LA BATALLA DE L’EBRE», publicat amb el suport de DIDPATRI fa pocs dies. Ens serveix doncs la seva presència i participació per rendir-li el reconeixement del que s’ha fet mereixedor. Ve acompanyant de Rafel Sospedra i Roca; Professor del Departament de Didàctiques Aplicades i Llicenciat en arqueologia, de Mar Hernández Pongiluppi; escultora de nombroses plaques de monòlits disseminades per la comarca com les dedicades al Tagüeña, Merriman i XV Batalló Abrahan Lincoln, Pontoners a Flix ... i de David Iñiguez Gràcia; historiador i investigador especialitzat en l’Aviació a la Guerra Civil, els tres coautors del llibre.

La  Batalla de l'Ebre - Santpere

Posem també èmfasi aquest any en les víctimes civils de la Batalla de l’Ebre. La imatge de presentació de les Jornades, un quadre de Pere Casademont “Combat aeri sobre Gandesa, Batalla de l’Ebre” s’ha emmarcat dintre d’un cercle, podria ser el d’una ullera de llarga vista que ens apropa a la escena que representa, no tants sols a la d’un combat aeri, tenim tendència en fixar-nos en els avions i les gestes del seus pilots, si no també en el que hi ha al davall. I és que a sota del combat ens trobem amb un poble (Gandesa), uns habitants, unes cases, i un patrimoni urbà, i tot això rodejat de camps de conreu. Es a dir, pretenem transmetre el que en molts casos obviem, el patiment de la població civil, dels danys personals i la destrucció dels seus bens i mitjans de subsistència, i més en un territori considerat a la època dels més deprimits, si no el que més, de Catalunya. Per tractar aquest tema, una assignatura pendent, hem comptat amb l’ajut i participació de Anton Monner; historiador i cronista de Gandesa, conductor de la xerrada, així com de Antònia Serres; ha escrit llibres sobre la desfeta i recuperació durant la guerra i la postguerra i estudiat els efectes de la guerra en el habitants de la zona, i Enric Ubalde; Impulsor del projecte Marcats pel 38. Reivindiquen el patrimoni històric derivat de la guerra a la comarca de la Terra Alta a través de les històries dels civils que la van viure i patir.

Baixar tota la informació – PDF

Reconeixement Mereixedor !!!

Font i Imatge-portada: ADAR-Associació d’Aviadors de la República /Ajuntament de Gandesa
Imatge-interior: Memòria Històrica-Gencat