Part de la Cultura Popular Catalana.....

  • Es el Ball de Cercolets de l’Embarcada al Vendrell

  • Portar il·lusió, alegria als infants

  • Avui, a l’Escola Bressol Municipal Mestral

  • Es prepara Santa Anna, la Festa Major

Un pas més per arribar a Festa Major, ha sigut que els infants de dos i tres anys puguin xalar a l'Escola Bressol Municipal Mestral del Vendrell, del Ball de Cercolets que ha presentat L'Embarcada, com a part de la Cultura Popular, tradicional i festiva catalana.

Aquest matí, la il·lusió, les rialles, les cares i ulls de sorpresa, tot ha succeït a l'ingressar vuit balladores i l'angelet de la colla de Ball de Cercolets al saló principal de l'escola bressol. Acte següent, ha sonat la música i el ball a començat, per tal de trametre a uns quaranta infants de la llar aquest ball típic de les zones vinícoles i que en aquest cas anunciaven que ve la Festa Major de la vila i que han de sortir al carrer a gaudir d'ella en família.

No tenim cap dubte que la participació del Ball de Cercolets ha sigut tot un gran a cert, i crec important recordar des d'aquestes ratlles, que aquest grup es va crear l'any 2009 al Vendrell, i els seus balladors i balladores tenen entre 10 i 12 anys a excepció dels angelets que pujant al fer la bota.

Que més puc explicar, si no que oferir-vos aquesta col·lecció de fotografies, que mostren l'ambient i el fet de gaudir per part de tots els presents, petits i grans. 

Imatges: Capital2020/19-juliol-2022 

Nota: Volem recordar-vos des de Capital2020, que ens podeu demanar el lliurament de les fotografies i vídeos que publiquem, amb una millor qualitat (pes original), perquè estan a la vostra disposició. O podeu fer a "contacte" i fem la tramesa.

Que és, orígens, del Ball de Cercolets ?

El Ball de Cercolets o Ball d'Arquets és una dansa tradicional de carrer, present a festes dels Països Catalans. Està format per vuit o més ballarins que ballen amb cèrcols ornamentats.

En el cas de  Ball de Cercolets del Vendrell, la colla està formada per 24 balladors/balladores.

Participa dansant en cercaviles o festes al so d'una música que toca el grup de gralles, format habitualment per flabiol, dolçaina o gralla i timbal.

Al so, els/les dansaires ballen seguint els passos predeterminants per avançar en formació, formant ponts i que sovint culminen en la construcció d'una bota o campana. Els cèrcols o arcs es decoren amb ornaments florals i cintes intercalades.

A principis de segle XX, els primers antropòlegs i folkloristes catalans com Joan Amades al Costumari Català han vinculat l'origen d'aquestes danses a cerimònies i festes de la Verema dels mesos de setembre i octubre a zones vinícoles, en què es creia habitual simular la construcció d'una bota, que els ballarins feien amb els seus cèrcols adornats de fulles de cep i flors.

Tot i això, les teories evolucionistes del segle XIX, propagades per l'antropòleg escocès James George Frazer a l'obra La Branca Daurada (1890), han fet propostes d'explicació sobre un possible origen com a supervivències de festes religioses de grecs i romans dedicats a la deessa Flora.