Els humans som "animals racionals”

  • Pensem i raonem 

  • Volem comunicar-nos amb altres especies 

  • Tenim que cuidar i gaudir de la natura, del planeta Terra

Hola amics, Fa pocs dies posava al bloc, coses molt interessants de Koko, una goril·la que va aprendre a parlar amb el llenguatge de signes i entendre més de 1.000 signes i 2.000 paraules en anglès..... recordeu?, us va agradar?

Avui, faig aquesta una segona part

Segur ja sabeu que des de fa segles, els humans volem parlar amb els animals. Des de la mitologia inicial fins als llibres de contes per a menuts s'han imaginat humans o animals, o tots dos, amb "poders especials" per entendre el llenguatge dels altres.

De segur que has vist algunes pel·lícules a on les persones parlen amb els animalets i també al revés. Aquestes són algunes de les meves preferides: Ratatouille, El Rei Lleó, Kung Fu Panda, Madagascar, Una aventura d'altura, L'edat de gel, Riu, El Gat amb Botes, Shrek, Les cròniques de Narnia, o tantes altres.....

Perquè parlar amb els animals

Els humans som animals racionals

Recordeu que les persones, els humans som considerats "animals racionals" doncs tenim consciència i pensament, és a dir que pensem i raonem, facultats que ens permeten conèixer i pensar, aprendre una llengua i exercir-la, jutjar i actuar segons uns principis determinats.

Aquesta seria la característica específica de l'ésser humà, aquella que ens distingeix dels altres animals.

La racionalitat humana es convertia així en una manera de descriure el que som i, alhora, assenyalaria el que l'ésser humà té de més valuós: la raó. Si som animals racionals, es dedueix que hem de viure racionalment.

Per què no ho fan els antres animals?

Hi ha moltes raons per intentar comunicar-se amb altres espècies, especialment els nostres simis grans, i beneficis per a tots els interessats:

  • Aprenem més sobre els seus pensaments i sentiments i, per les nostres similituds, això ens ajuda a entendre més sobre el nostre propi desenvolupament cognitiu com a espècie.
  • Ens permet cuidar-los millor en captivitat (zoos, parcs o reserves naturals), ja que ens poden dir què volen i necessiten, i podem optimitzar el que els donem per maximitzar les seves necessitats com l'hàbitat, comoditat o alegria.
  • Enriqueix les seves vides i la nostra en captivitat, cosa que els permet desenvolupar relacions més riques i interactives amb els seus cuidadors. Això també enriqueix la vida dels seus cuidadors, convertint el que podria arribar a ser un treball de rutina en una experiència d'aprenentatge en evolució i, en alguns casos, en una forta amistat. T'agradaria cuidar animalets?
  • Augmenta l'empatia inter-espècie i, per tant, pot tenir un impacte important en la conservació. Imagineu-vos que els visitants del zoològic no només puguin "veure" goril·les als seus recintes, sinó que també puguin entendre les seves converses entre ells, o amb els seus cuidadors o fins i tot amb nosaltres mateixos, si som visitants.
  • Amb l'augment de l'empatia per a altres espècies, s'inclina la forta inclinació a salvar-les d'extincions innecessàries (quasi sempre provocades per l'home) a la natura , i augmenta la responsabilitat del nostre entorn compartit, protegim els seus i també protegim el nostre.

Posem-nos un objectiu:

Hem de cuidar i gaudir de la natura, de les espècies que hi viuen, i per tant del medi ambient del nostre planeta. La millor forma de fer-ho és conèixer-nos, cuidar-nos i comunicar-nos, millor si ho poguéssim fer totes les espècies que som part de la nostra Terra. 

Fonts consultades: TheGorillaFoundation/PereMontaner

Imatge-portada: andre-mouton-84oiI1wT4zU-unsplash
Imatges: adam-berkecz-K6kZKJOmZrk/ hans-eiskonen-clkYWlgOHIQ/ jay-wennington-s-fD5Tpew2k/ david-clode-IY9bfJAM2zM/ jamie-haughton-Z05GiksmqYU/ marek-szturc-CM1oVEUzsNM/ lieselot-dalle-2lKjBwKwAF8/ kelly-sikkema-r077pfFsdaU/ rafael--f0FBB0DnH4-unsplash