La Patum, 600 anys d'història......

  • De dimecres 15 a diumenge 19 de juny

  • Unió de festa, sentits i sentiments a Berga

  • Un escenari extens i medieval

  • Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat

Com cada any, avui "La Patum" s'encén de nou a la vila de Berga amb motiu de la festivitat del Corpus, omplin els carrers i places de comparses, foc, ball i gresca fins al diumenge 19 de juny.

Què és? La Festa dels Sentits i dels Sentiments

La Patum és la festa més important de Berga, amb més de 600 anys d’història. Se celebra durant la festivitat del Corpus, un cop l’any entre finals de maig i finals de juny, ja que com a festa del cicle de Pasqua és de calendari variable. El ball i el foc en són la part més característica.

Els actes principals es duen a terme des del dimecres al diumenge de la setmana del Corpus per places i carrers de Berga. El dimecres i el dissabte hi ha els passacarrers, i el dijous i el diumenge les patums de Lluïment (migdia) i completes (nit) a la plaça de Sant Pere. Les comparses s’encarreguen de l’actuació o el ball de cadascuna de les figures durant la festa de La Patum. 

Els Orígens i l’historia

Més de 600 anys d’historia. D’obra de teatre medieval a Patrimoni Oral i immaterial de la Humanitat.

L’origen de La Patum cal buscar-lo en els antics entremesos que desfilaven a les processons del Corpus Christi i que estaven destinats a educar, moralitzar i alliçonar el poble per tal que aprofundís en el coneixement de les Sagrades Escriptures. Amb el pas del temps, però, aquests entremesos anaren prenent entitat pròpia i s’anaren popularitzant, més per la seva vessant lúdica que pel seu caràcter alliçonador.

De mica en mica, anaren perdent el seu sentit original i, d’aquestes representacions, en restaren només les parts més festives. La gresca del seguici processional va anar pujant de to, sobretot abans de la sortida de la processó i també un cop finalitzada aquesta.

Això va acabar donant pas a unes mostres festives que acabaren conformant la Bulla o Bullícia del Santíssim Sagrament, nom antic de la festa que fou substituït, al tombant del segle XIX, pel de La Patum.

Aquest fenomen, que tingué lloc a diverses viles i ciutats de Catalunya, es va anar extingint com a conseqüència de les prohibicions promulgades pels poders civil, eclesiàstic i reial, de manera que poques manifestacions sobrevisqueren al Concili de Trento (1563), i fins i tot els entremesos foren tocats de mort per les restrictives disposicions del segle XVIII.

D’entre totes les antigues Bullícies del Santíssim Sagrament que tenien lloc a Catalunya, únicament la ciutat de Berga ha estat capaç de mantenir i conservar-la a través dels segles. És La Patum. 

Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, declaració de la Unesco.

El 25 de novembre de 2005, un jurat internacional reunit a la seu de la UNESCO a París feia pública la llista de formes d’expressió cultural que esdevenien Obres Mestres del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. Entre les escollides hi figurava La Patum de Berga, per la seva singularitat i valor artístic i històric, primera manifestació popular que obtenia aquest reconeixement a Catalunya i segona en tot l’Estat espanyol després del Misteri d’Elx.

L’obtenció d’aquest reconeixement suposa per a La Patum un element més per mantenir l’essència de la festa, ja que la mateixa UNESCO ha esdevingut una protectora directa d’aquesta forma d’expressió cultural.

El reconeixement de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat és un mèrit col·lectiu, de totes aquelles persones que han perpetuat la més viscuda de les nostres tradicions. I també ho és de totes aquelles persones que estimen La Patum i se senten orgulloses de continuar-la, any rere any, per Corpus.

Res més, anem de festa, anem de Patum !!!!

Veure programa-PDF

Fonts i Imatges: la patum/ Ajuntament de Berga