La història dels focs ja es coneixia a Tarragona fa 900 anys.....

  • A les Festes de Santa Tecla, celebrades des de 1321

  • Fabricació de "voladors de foc grec" l'any 1383

  • Concurs amb antecedents documentats a 1891

  • 30 anys de l'actual Concurs Internacional

  • A la Punta del Miracle, aquest juliol 2022

El Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona tornarà a celebrar-se aquest mes de juliol, després de dos anys sense poder-ho fer a causa de la pandèmia de la covid-19. Així, els dies 6, 7, 8 i 9 de juliol es reprendrà l'edició número 30 d'aquest certamen pirotècnic, prevista inicialment per l'estiu de 2020.

Així ho ha anunciat la consellera de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, qui ha mostrat la seva satisfacció per la represa del concurs i ha manifestat que "la ciutat està gaudint de tot el retorn de l'activitat cultural i festiva i, com no podia ser d'una altra manera, el concurs de focs artificials tornarà aquest juliol també a la Punta del Miracle per celebrar com es mereix aquest 30è aniversari".

El pressupost del Concurs Internacional de Focs Artificials d'aquest 2022 serà el mateix que en edicions anteriors i podran participar-hi les empreses pirotècnies interessades presentant la seva sol·licitud fins al pròxim 22 d'abril.

PDF-Bases per la participació 2022

Breus dades del Concurs

El Concurs Internacional de Castells de Focs Artificials Ciutat de Tarragona és una competició internacional de diferents pirotècnies d'exhibicions de focs artificials.

Concurs Internacional de Focs Artificials "ciutat de Tarragona"

Va ser creat l'any 1990, en una ciutat amb una llarga tradició pirotècnica. Tarragona ja compta amb fabricació de "voladors de foc grec" per part dels droguers i els especiers en l'any 1383, i s'usaven per a les festes populars. Entre aquestes destaquen les Festes de Santa Tecla, celebrades des de 1321 i declarades d'interès estatal i autonòmic, i antigament les del Corpus.

El concurs actual té un antecedent documentat l'any 1891 a la mateixa ciutat de Tarragona, amb motiu de les Festes de Santa Tecla. Es tracta del primer concurs de focs artificials de què es té notícia no únicament a l'Estat espanyol sinó també a hores d'ara arreu del món. Aquest concurs tarragoní aporta les primeres bases escrites d'un certamen pirotècnic, que sortosament s'han conservat

El Concurs de Tarragona té lloc cada primera setmana completa del mes de juliol durant unes nits, i ha arribat a ser un dels més importants de la Mediterrània. Les pirotècnies que hi acudeixen rivalitzen en focs aeris, terrestres i aquàtics.

Diàriament, uns cinquanta mil espectadors contemplen els focs a la badia que s'obre a la punta del Miracle.

El jurat vota diàriament els castells dels participants, igual que els mateixos espectadors. Aquests atorguen el Gran Premi del Públic, mentre que el jurat oficial concedeix el trofeu “Venus de Tarragona” al primer guanyador. L'empresa guanyadora dispara en les Festes de Santa Tecla de Tarragona al mes de setembre.

Fonts i Imatges: Ajuntament de Tarragona/wikipedia