Tarragona de festa del 15 al 24 de setembre

  • 700 anys d’història 

  • Tarragona s’il·lumina 

  • Tindrem “castells” després de dues temporades 

  • Santa Tecla 2021, plena d’activitats per tothom

Les Festes de Santa Tecla a Tarragona són les més grans de la ciutat i se celebren al voltant del 23 de setembre, festivitat de santa Tecla i jornada central de la celebració. Aquest any 2021, el programa contempla des d'avui, 15 de setembre fins al propvinent 24, deu dies plens d'activitats.

Descarrega el Programa PDF

Santa Tecla 700 anys s’il·lumina per la commemoració.

Del 15 al 18 de setembre a partir de les 21.00 hores, els carrers de Tarragona lluiran d’una manera extraordinària a partir de la intervenció artística “La Llum de Santa Tecla”, de l'artista tarragoní Antoni Arola, que omplirà, literalment, de llum durant uns dies alguns dels carrers de la ciutat per celebrar i commemorar els 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla a Tarragona.

Festes Santa Tecla a Tarragona 2021Ho farà amb un projecte artístic que connectarà el passat amb les noves tecnologies. Es tracta d'una instal·lació efímera que traça, a través de la llum, un pla tridimensional sobre els carrers de Tarragona. Un feix de llum brillant que recorre i s’endinsa pels carrers de la Part Alta i el centre de la ciutat dibuixant un recorregut, que pretén ser un homenatge al recorregut que va fer el braç de Santa tecla pels carrers de la ciutat ara fa tot just 700 anys. Amb aquesta finalitat, l'autor, el tarragoní Antoni Arola, utilitza 5 equips làser i 3 miralls que permeten d’una banda traçar la ruta als visitants, i d’altra experimentar amb la capacitat que té el làser de projectar-se al cel i al mar, deixant que aquest continuï la seva ruta lumínica. La instal·lació està ubicada al carrer Major i del Pla de la Seu a la Rambla Nova (del Herois al Balcó del Mediterrani), il·luminant 1,6 Km del centre de Tarragona.

Segons explica l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, “la ciutat es vesteix de festa amb aquesta instal·lació amb la intenció d'homenatjar aquests 7 segles de festa però també, amb aquest tipus d'intervencions, cerquem la participació de la ciutadania i la divulgació de la nostra història. Conèixer com va ser aquella arribada del braç de la nostra patrona ara fa 700 anys".

Per la seva banda, Antoni Arola, destaca que “la instal·lació artística neix d’una exploració cap a noves maneres de veure l’espai públic, neix de proposar altres possibilitats per l’enllumenat dels carrers, tal com el coneixem”.

Orígens de la Festa

Si bé a Tarragona el culte a Santa Tecla ja era practicat des de molt antic, no va ser fins al període de la Reconquesta quan les festes van perfilar l’estructura embrionària que es perpetuà fins a l’actualitat.

El 1091 el papa Urbà II restableix, si més no jurídicament, la seu metropolitana de Tarragona i declara la festivitat de Santa Tecla jornada de precepte i celebració principal de l’any. Això no obstant, únicament estem davant una fase prèvia a la restauració efectiva que es durà a terme uns anys més tard, el 1118; és aleshores quan el comte de Barcelona Ramon Berenguer III el Gran fa ofrena de la ciutat al bisbe Oleguer de Barcelona.

Serà a partir d’aquell moment quan podrem parlar d’una repoblació real de Tarragona. La butlla pontifícia de Gelasi II ratifica la diada de Santa Tecla com a festa principal de l’any i, evidentment, jornada de precepte.

Història i actualitat

Festes de Santa Tecla a TarragonaFa 700 anys —el 17 de maig de 1321, segons la data que ha estat popularment més acceptada—, la nostra ciutat es va vestir de gala per rebre l’arribada del braç de Santa Tecla. La relíquia, procedent d’Armènia, va ser acollida aleshores per una professó extraordinària, amb la participació de diferents gremis i la presència, entre d’altres, del rei Jaume II

Submergir-se en les Festes de Santa Tecla de Tarragona implica inevitablement impregnar-se d’unes aromes que connecten l’actualitat amb la història i amb el llegat patrimonial. Precisament és aquest camí dibuixat al llarg dels segles allò que defineix la personalitat de les festes tarragonines.

La Santa Tecla d’avui és el rock, el teatre, la solidaritat, la revetlla, l’esport... Però l’essència és, o millor dit continua sent, el conjunt de balls, bestiari, entremesos, representacions al·legòriques, balls parlats i castells, que perfilen el seguici popular de la ciutat com a corpus genuí i propi de la celebració.

Tarragona tindrà “castells” aquesta Santa Tecla 2021

El protocol casteller elaborat i presentat per l’Ajuntament de Tarragona, les quatre colles de la ciutat i la Xarxa Santa Tecla ha contribuït en la represa a tot el país.

Les Festes de Santa Tecla tornaran a tenir castells, després que la Generalitat de Catalunya hagi donat llum verda a l’activitat castellera amb noves mesures del PROCICAT. Unes noves mesures basades en el protocol casteller elaborat prèviament per l’Ajuntament de Tarragona, les quatre colles de la ciutat i la Xarxa Sanitària santa Tecla, posat a disposició de la Generalitat de Catalunya.

Així ho ha anunciat l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, qui ha explicat que “després de molta feina coordinada, la ciutat torna a demostrar, com ho ha fet moltes vegades, que quan treballem pels castells, ho fem pensant en tot el món casteller”. Per la seva banda, la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha mostrat la seva satisfacció per la notícia i ha explicat que “és la continuïtat de la feina encetada per Sant Magí, que va marcar un pas endavant en la represa i a partir de la qual hem assentat les bases d’aquest protocol casteller”.

Solé ha explicat que després de Sant Magí, l’Ajuntament de Tarragona, les colles castelleres i la Xarxa Sanitària Santa Tecla es van posar a treballar per tal d’oferir un protocol a disposició de tot el món casteller que contemplava una part més tècnica castellera (com ara les entrades a plaça, assajos, etcètera) però també una vessant més científic-tècnica que permetés, a partir del treball dut a terme amb la Xarxa Santa Tecla, tenir dades amb el màxim rigor científic que permetessin demostrar que fer castells és segur.

A diferència de l’acció castellera duta a terme per Sant Magí a la plaça de les Cols, l’acció prevista pel 23 de setembre, dia de Santa tecla, a la plaça de la Font, sí que preveu la possibilitat d’acollir públic prèvia reserva d’invitacions i les construccions a realitzar, que seran d’un pilar i un castell marcant com a construcció màxima 3de7.

Font i Imatges: Ajuntament de Tarragona i Capital2020