Només tomàquets de 12.00 a 13.00 hores……

  • 12 hores de música, activitats obren

  • Una festa centrada en la batalla amb tomàquets madurs

  • 20.000 persones al carrer

  • El Pal ensabonat

  • Tomatina infantil

Aquesta matinada ha iniciat en la població de Buñol dotze hores de música que donaran pas al migdia a una de les festes més acolorides que es realitzen anualment "La Tomatina" que s'ha convertit en un gran atractiu local i turístic que compleix els seus setanta-cinc anys.

L'Ajuntament de Buñol recupera la 'Nit de la Empalmá' per a celebrar la reactivació de la festa, amb música en directe i diferents activitats que començaran a les 1.00 hores del dimecres 31 d'agost i tindran continuació durant tota la nit, el matí i després de la batalla de tomàquets.

75 Tomatina de Buñol

Buñol celebra en gran l'esperada volta de la Tomatina, amb un programa de música en directe i diferents propostes per a les persones que desitgin participar en la batalla de tomàquets més internacional. Els actes arrencaran a les 1.00 hores de la matinada d'avui, dimecres 31 d'agost, amb música en directe a càrrec de l'Orquestra Mòdena, al Parc Manuel Carrascosa. A partir de les 5.00 hores, prendran el relleu DJs i música ambient en diferents punts del municipi, que amenitzarà les diferents activitats previstes fins a l'arrencada de l'acte central, La Tomatina, a les 12.00 hores, i tot el recorregut. La festa tindrà la seva continuació després de finalitzar el mateix, en la Plaça del Poble.

El tret de La Tomatina

El tret de sortida de la guerra de tomàquets el protagonitzarà el reconegut còmic valencià Raúl Antón, encarregat de realitzar el pregó, a les 11.40 hores, en la Plaça de l'Ajuntament. El programa de festejos continuarà després del recorregut.

A més, es manté, a les 11.00 hores, el tradicional 'Pal Sabó' -un joc semblant a la cucanya, en el qual els participants han de grimpar per un pal ensabonat per a fer-se amb el pernil que el corona-.

La Tomatina Infantil

Després de l'aturada dels dos últims anys, per les restriccions imposades per la pandèmia, es recupera, també, La Tomatina Infantil, que es va celebrar el dissabte passat (27 d'agost) en la Plaça del Poble amb la participació de nenes i nens d'entre 4 i 13 anys.

75 Aniversari

"2022, és una edició molt especial, en la qual celebrem el 75 aniversari de la Tomatina i 20 anys des de la seva declaració com a "Festa d'Interès Turístic Internacional", amb un programa d'activitats obert a totes les persones. Perquè no sols es recupera la festa de Buñol, sinó que es desitja que sigui un reflex de la unitat i la cooperació que tant va ajudar en els moments més durs de la pandèmia. Per això, el lema d'enguany és "No te la pots perdre". I, tot això, mantenint un complet pla de seguretat, inclòs l'estricte control de l'aforament, validat en els últims anys i que en aquest 2022 es veurà reforçat", va dir Jonquera Carrascosa, alcaldessa de Buñol. 

Una festa oberta i amb projecció mundial

Per a garantir aquest control d'aforament -limitat a 20.000 persones-, des de fa anys l'accés al recorregut de la Tomatina està restringit i requereix d'entrada. Les persones interessades poden adquirir-les a través de tur-operadors, agències de viatge i en la web oficial de l'esdeveniment (www.latomatina.info). A més, s'ha habilitat la venda directa de 5.000 entrades, destinades, en la seva major part, a les i els veïns de Buñol.

El consistori destaca que en l'edició de 2022 s'ha incrementat la presència de participants locals i nacionals, que 'batallaran' amb turistes arribats des de tots els punts del món.

La batalla de tomàquets tindrà lloc a les 12 hores, i transcorrerà pel recorregut habitual: els carrers Sant Lluís i Cid, fins al Pont de la República. Culminarà a les 13 hores amb la traca final.

Per a aquelles persones que no puguin desplaçar-se fins a Buñol, la regidora de Turisme i Tomatina, María Vallés, recorda que poden gaudir de 'La Tomatina VR Experience', "un joc de realitat virtual interactiu que permet gaudir de les sensacions de la festa de manera atemporal, assequible i inclusiva".

Amb el suport d'un visor Oculus Quest, el joc permet participar en una batalla tridimensional de tomàquets, que el jugador ha de llançar i esquivar, submergint-se en l'ambient de l'esdeveniment, gràcies als seus elements més característics, com l'aigua des dels balcons, els camions, la música, els cants i la bullícia, deixant espai a diverses sorpreses per al participant.

Avui… gaudirem de la Tomatina!

Font i Imatges: Ajuntament de Buñol