catalunya    España        

Biblioteca Pompeu Fabra a Buenos Aires
Biblioteca Pompeu Fabra del Casal Catalunya

El Casal de Catalunya a Buenos Aires, es un espai de la Catalunya exterior.

Biblioteca Pompeu Fabra en el Casal de Catalunya a Buenos Aires

En el tradicional barri de San Telmo, trobem en el nº 863 del carrer Chacabuco, un edifici històric, que va germinar el 1886 per catalans a la capital d'Argentina, Buenos Aires, declarat Monument Històric Nacional pel Govern de la Nació l’any 2014.

Es tracta de l’edifici del Casal de Catalunya a Buenos Aires, a on he gaudit de trobades, reunions, activitats i de la bona carta i cuina del seu restaurant en diverses oportunitats.

En aquest marc des de 1909 hi ha un espai, molt especial, dons només entrar-hi es respira historia, els aires d’aquells catalans que van emigrar a la gran ciutat del con sud, es la Biblioteca Pompeu Fabra del Casal. No es podia escollir un millor nom per aquest gran recó de la cultura i la llengua.

Compta amb un fons bibliogràfic de 14.000 volums, amb llibres i documents d’alt valor històric, com compendis fotogràfics que resumeixen el dia a dia d’aquesta col·lectivitat a la ciutat al llarg dels seus més de 130 anys.

Aquest fons també destaca per la seva singularitat ja que és l’únic fons bibliogràfic en català de la Ciutat Autònoma de Buenos Aires i del Con Sud.

Biblioteca Pompeu Fabra Buenos AiresHi podem trobar grans clàssics de la literatura catalana com Josep Pla, Mercè Rodoreda, Pere Quart, Eugeni d’Ors, Joan Maragall, Jacint Verdaguer o Àngel Guimerà o primeres edicions de llibres prestigiosos i clàssics de la literatura catalana; la qual cosa els confereix un valor incalculable. També, hi ha les publicacions originals de la revista Ressorgiment: una revista mensual que fou publicada entre 1916 i 1972 i que comprèn 677 números, sent la publicació en llengua catalana més llarga de la historia.

A més de peces de valor incalculable com pot ser el Llibre d’Honor del Casal, en el qual les personalitats més significatives de la societat catalana del segle XX que han visitat i visiten Buenos Aires han signat. Posseeix una àmplia informació i documentació sobre la història de la comunitat catalana a l’Argentina i el seu procés d’integració i participació en la construcció de la Nació Argentina.

La biblioteca Pompeu Fabra es un tresor cultural de la ciutat, d’Argentina i de la Catalunya exterior, que necessita ser posat en valor i modernitzat per tal que el Casal pugui seguir difonent la cultura, llengua i identitat d’aquest país de la Mediterrània: Catalunya.

Imatges: Casal de Catalunya

Fem Biblioteca

Subscriu-te

Passions

Agenda d'activitats

Juliol 2021
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
En aquest portal utilitzem galetes pròpies i de tercers per gestionar el lloc web i optimitzar la seva funcionalitat. En utilitzar els nostres serveis, vostè accepta l'ús d'aquestes galetes.