Avui viatjarem al nostre sistema solar compost des del 2006 per vuit planetes i, coneixerem una mica més un d'ells: Júpiter

Sabies que?.......

Júpiter és el cinquè planeta del sistema solar i el de major grandària.

Qui i com es va descobrir?

Galileu Galilei va dirigir el seu telescopi el 7 de gener de 1610 cap a Júpiter sense saber encara el que anava a descobrir. Al costat del gegant gasós va veure el que semblaven tres estrelles alineades en un mateix pla, però a costats diferents de la planeta. Una d'elles estava a l'esquerra i les altres dues, a la dreta. La nit següent va tornar a mirar, i es va adonar que ara les tres estrelles estaven totes a la dreta de Júpiter.

No ho entenia, així que va repetir les observacions, fins que va constatar que les estrelles no només es movien d'un dia per l'altre, sinó que va arribar a observar-ne quatre en comptes de tres. Cinc mesos després, el 15 de juny, va arribar a la conclusió que allò que veia no podien ser estrelles, sinó que eren satèl·lits (llunes) que orbitaven al voltant del planeta.

El Sistema Solar i els seus vuit planetesEl gran descobriment

Aquest descobriment va canviar la concepció que es tenia llavors de el cosmos i va aportar les proves necessàries per desmuntar la teoria que la Terra era el centre de l'univers al voltant del qual girava tota la resta. A aquestes llunes de Júpiter les va anomenar "les estrelles Médici", posteriorment van ser rebatejades com "satèl·lits galileians", i les quatre que va identificar van adoptar els noms d'Ío, Europa, Ganímedes i Calisto.

Una de les seves principals característiques del planeta Júpiter és que s'han anat descobrint un gran nombre de satèl·lits naturals orbitant al seu voltant als que anomenem "llunes".

Fins al moment, els astrònoms i investigadors han identificat a 79 llunes de Júpiter, encara que es creu que pot tenir més de 600 que de moment estan ocultes.

Quines són les més importants?

Entre les llunes de Júpiter identificades i batejades fins avui, cada un té mides i orbites diferents. Les cinc identificades amb major volum són:

Ganímedes

Es va descobrir a principis de segle XVII, és el satèl·lit natural més gran de Júpiter, i també de el sistema solar. És l'únic que té camp magnètic. El seu diàmetre és de 5.268 quilòmetres i és el doble de massa que la Lluna.

El més curiós d'aquest satèl·lit és que té un oceà sota la superfície que té més aigua que tots els oceans de la planeta Terra junts.

Calisto

Va ser descobert per Galileu Galilei en l'any 1610. És el tercer satèl·lit més gran de el Sistema Solar i, de la mateixa manera que passa amb la Lluna i la Terra, sempre mostra la mateixa cara a Júpiter. Està envoltat d'una atmosfera molt fina composta d'oxigen molecular i diòxid de carboni.

Io

És el satèl·lit galileà que es troba més proper a Júpiter. Té un diàmetre de 3.600 quilòmetres i compta amb 400 volcans actius. En la seva superfície també hi ha més de 100 muntanyes, algunes de les quals són més altes que els 8.849 metres que té l'Everest.

Europa

Té 3.122 quilòmetres de diàmetre i el 2016 la NASA va confirmar que, sota la superfície, hi ha un gran oceà. El seu radi orbital és de 671.000 quilòmetres, i triga 3,5 dies a fer una volta completa a Júpiter. Quant a la seva atmosfera, es compon d'oxigen d'origen no biològic.

Himalia

Amb un diàmetre mitjana de 170 quilòmetres. És el satèl·lit irregular més gran de Júpiter i va ser descobert a principis de segle XX, i el seu període orbital és de 248 dies.

Júpiter, és el planeta dels anells?

El planeta que sempre identifiquem i grafiquem amb anells al seu voltant és Saturn. No obstant això, l'any 1979, la sonda espacial Voyager 1, va descobrir que Júpiter també té un sistema d'anells, encara que molt tènue, el que va fer fins a aquest any el seu impossible observació.

Com és Júpiter?

Júpiter és un denominats planetes gasosos, el que significa que, la major part de la seva massa, es troba en forma gasosa. Té un nucli sòlid, segons creu la majoria dels científics. No obstant això, aquest nucli sòlid quedaria com a volum petit a l'ésser comparat amb el conjunt que conforma la part gasosa.

El Planeta més gran

El planeta més gran de el Sistema Solar és Júpiter. Té un diàmetre equatorial de 142.984 quilòmetres. (La Terra té un diàmetre equatorial de 12.756 quilòmetres). Per això Júpiter és 1.317 vegades més gran que la Terra.

Ha estat interessant? 

Esperem que si. Pots completar-lo amb el següent vídeo: